Contact
info@thejourneycollector.com
Een warm welkom in Jordanië
· ·

Een warm welkom in Jordanië

· ·

Kraamverzorgster en wereldreiziger Anne Avontuur vertrok samen met haar vriend Wouter Jongkind naar Jordanië. Een land wat zelf, ondanks alle onrust in de buurlanden, erg veilig is. Er wonen veel vluchtelingen in Jordanië die zich vooral in het noorden gevestigd hebben. Anne en Wouter hebben ervoor gekozen het noorden, inclusief Jerash, over te slaan. Van de rest van het land een mooi verslag.

 • 95% van de bevolking is Islamitisch dus daar dien je rekening mee te houden, zoals dat ook geldt voor alle andere culturen en gebruiken. Het is belangrijk om als vrouw niet in een al te korte broek te lopen en je schouders dienen op sommige plekken in Jordanië bedekt te zijn. Het reizen per (huur)auto is een leuke, en veilige, optie.

Jordanie

 • Na een spannende rit van het vliegveld van Amman naar de binnenstad (lees; niemand geeft hier richting aan en het is best druk), komen we aan bij het Nomads hotel. We hebben van tevoren al onze slaapplekken geboekt zodat we zeker zijn van een plekje. Veel van de locaties kunnen last-minute geannuleerd worden, dus mochten we van onze route afwijken is dat geen probleem.

Jordanie mensen

 • We worden vriendelijk ontvangen. Het is al laat; tijd voor wat eten. Op aanraden van de eigenaar bezoeken we de geweldige humus zaak genaamd Hashem in het centrum van Amman; voor ons op loopafstand. Fijn! Het is harstikke druk, een goed teken. We worden aan een tafeltje gezet en voor dat we het weten ligt er een dampende pita voor onze neus. Vervolgens krijgen we een schaal met smakelijke humus en verse falafel balletjes. Wat een heerlijk begin van onze vakantie.

Jordanie Anne Avontuur

 • Amman zelf is niet per se een aantrekkelijke stad. Het is druk, stoffig en warm. Er zijn weinig bezienswaardigheden en het is daarom aan te raden om niet al te lang te blijven. Liefhebbers kunnen richting het noorden reizen voor de opgravingen in Jerash, maar wij kozen ervoor om op dag twee via de ‘Dead Sea Road -Kings Road’ richting Dana, in het midden van Jordanië te rijden. De tip voor deze route werd ons gegeven door Samer, de eigenaar van Nomads Hotel. Een must do wanneer je natuur en uitzicht verkiest boven snelwegen met veel vrachtverkeer...

Jordanie woestijn

 • Qua tijd is het prima te doen en ben je niet veel langer onderweg. Dana is een afgelegen, bergachtig dorpje waar wij de komende twee nachten in Dana Eco Camp, een tentenkamp zullen overnachten. We worden al toeterend welkom geheten door onze chauffeur die ons naar het kamp zal brengen; de weg is namelijk niet begaanbaar met onze huurauto. We worden met bagage en al in een open Jeep gezet. Wat een ontzettend lieve mensen hier, zo behulpzaam en goedlachs! We hebben al gauw veel lol achterin de auto terwijl we over hele smalle weggetjes rijden met een enorme afgrond onder ons maar ook een ó zo prachtig mooi uitzicht voor ons.

Jordanie tentenkamp

 • Een paar sociale ontmoetingen en een heerlijke douche later wordt er een vers, lokaal diner voor ons geserveerd. Denk hierbij aan veel groenten, aardappelen, pitabrood en allerlei soorten mezze en dips. De zon gaat al gauw onder en het is niet te beschrijven, schilderachtig zo mooi hier. We slapen heerlijk met privé uitzicht op de bergen.
 • De volgende dag maken we een waanzinnig mooie wandeltocht door een bergachtig paradijs. Deze hike, Wadi Ghuweir Trail genaamd, hebben we van tevoren als tip gekregen en is ter plekke in het kamp te boeken. Je hebt hier namelijk een gids voor nodig en ik kan je zeggen, dat is het dubbel en dwars waard. Je wandelt urenlang door een canyon, waar je verrast wordt door ‘moeder natuur’. Houdt rekening met een comfortabele, sportieve outfit want je bent zo’n 6 uur onderweg!

Jordanie

 • We verlaten (met pijn in mijn hart) deze mooie plek en rijden richting de oude stad Petra. Helaas blijkt ons appartement daar ver-schrik-ke-lijk. We willen zo snel mogelijk op pad, en besluiten daarom om, midden op de dag, de historische stad te bezoeken; een ware attractie. Ons plan pakt niet goed uit (lees; het is bloedheet, we worden omvergereden door de vele karretjes, het ziet zwart van de toeristen en ik heb veel moeite met de dieren die hier naar mijn idee misbruikt worden).
 • Maar ondanks onze slechte timing, is deze historische plek ongetwijfeld het bezoeken waard. Het is slim om met wat achtergrondinformatie op pad te gaan en zo vroeg mogelijk te beginnen, want om de mooie routes rondom en door Petra heen te bewandelen ben je al gauw een dag zoet. Het is verstandig om qua outfit, eet - en drinkvoorraad rekening te houden met het warme weer en de aantal kilometers die je zult afleggen. Until we meet again, zullen we maar zeggen...
 • Omdat ons appartement zo slecht bevalt besluiten we een dagje eerder naar Wadi Rum te gaan, onze volgende bestemming. Hier kom je terecht in de woestijn. We worden met een Jeep letterlijk het zand ingereden om na een rit van zo’n 30 min bij ons bedoeïenen kamp te arriveren. Wederom; zulke lieve mensen hier. Petra mag dan prachtig zijn, hier komen we echt tot rust.

Jordanie Petra

 • Omdat we erg slecht geslapen hebben in Petra, brengt de eigenaar van het kamp ons met een matrasje richting een paar rotsen die het kamp van de nodige schaduw voorziet. We slapen ergens bovenop deze rots formatie en genieten van de stilte. De volgende dag neemt een ‘driver’ ons mee in zijn Jeep door de woestijn en laat hij ons verschillende natuurverschijnselen zien. Uiteraard een beetje toeristisch maar het touren door deze prachtige omgeving is het helemaal waard.
 • Onze driver kookt een heerlijke, verse lunch voor ons en ’s avonds dansen we met de locals onder het licht van de maan. Als je geluk hebt, en de maan niet al te fel is ;) kun je hier genieten van een magische sterrenhemel. Mensen leven hier weliswaar van de toeristen en drukte, maar zonder ons leiden zij een minimalistisch bestaan middenin de natuur.

Jordanie thee cultuur

 • Niet te missen: Jordanië heeft een theecultuur en iedereen bied je dan ook continu kleine glaasjes (salie) thee aan. Het is een vriendelijk gebaar waardoor je je snel welkom en thuis voelt.

Alle foto's zijn gemaakt door Wouter Jongkind.